Ansiktslyftning för Biskopsgården

Biskopsgården får större aktivitetshus, en ny busslinje, ett nytt nyföretagarcentrum och kanske ett bättre rykte. EU har lättat på plånboken och gett stadsdelen 19 miljoner kronor till projektet TillVäxt Biskopsgården.

TillVäxt Biskopsgården heter projektet som får EU-pengarna som finansierar inte bara den nya busslinjen, tillbygganden av aktivitetshuset vid Svarte Mosse och etableringen av ett nytt nyföretagarcentrum.

Friskväderstorget får en ansiktslyftning och det räcker också till en kartläggning av utländsk släkt -och vänskapsturism. Något som aldrig forskats på i Sverige och mycket lite i övriga Europa säger Rosie Rothstein som är Internationell koordinator i Biskopsgården:

– Säg att det kommer 500 personer till ett turkiskt bröllop, då kommer de från hela världen. Var bor de någonstans? De kanske inte alltid bor hos sina släktingar. Skulle de vara intresserade av en guidad busstur till Dalsland för att paddla kanot? Kan man ta fram sådant eller kan man inte?, undrar Rosie Rothstein.

Biskopsgården har ju inte det bästa rykte, vad betyder det för detta projektet?

– Vi ska försöka arbeta med en långsiktig varumärkesstrategi.  Vad är Biskopsgården känt för, vad är sant, vad är myter? Vilka problem och möjligheter har vi? Hur kan vi jobba med det som ett varumärke? Det är ett fint område, mycket grönt och få höga hus och det är byggt strax innan de klassiska miljonprogrammen. Och det är citynära, det tar 20 minuter med spårvagn ända bort till Järntorget, säger Rosie Rothstein.