Genmodifierad mat säljs omärkt i Sverige

Genmodifierad mat säljs i svenska butiker, utan att det framgår att produkterna innehåller GMO, visar en undersökning från Livsmedelsverket.

– Vi har hittat det i en bakmix från USA, och tidigare har vi hittat det i baconsubstitut, som bygger på soja. I år var det över 35 procent i den här bakmixen av majsen som ingick där, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har tillsammans med sex kommuner undersökt hur vanligt det är med genmodifierade växter, GMO, i livsmedel som innehåller soja, ris eller majs.

En tredjedel av de produkter som analyserades innehöll GMO i låga halter. Men en produkt, bakmixen, innehöll alltså 35 procent.

Det blir allt svårare att undvika genmodifierade livsmedel, framför allt om man äter majs- eller sojaprodukter, säger Zofia Kurowska. Trots det är många produkter märkta med texten ”fri från GMO”.

– Där har vi tagit ut sex produkter och analyserat och fyra av de här produkterna hade spår av GMO, och det visar ju på att det inte finns fog för märkningen ”fri från GMO”, och lagstiftningen tillåter inte att man märker med ”fri från GMO”.

Om ett livsmedel innehåller mer än 0,9 procent GMO, måste det enligt EU framgå i innehållsförteckningen. Några sådana krav på märkning finns inte i USA, och det är också därifrån de flesta genmodifierade produkterna kommer.

– Det finns inga risker med det här. Utan det är så att kunden inte ska vilseledas med felaktig märkning, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Om man som konsument vill undvika att äta GMO. Hur ska man göra då?

– Det är rätt så stor säkerhet med svenska produkter. I andra fall så ska man välja ekologisk, för där är det höga krav på att inte använda GMO, inte ens spår av det.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se