Kommunbudgeten allt mer osäker.

Den ekonomiska planeringen blir allt svårare för kommunerna i länet. Budgeten som pekar ut hur mycket pengar de olika kommunala verksamheterna får kosta ska vara klar senast i november.

Men efter det har kommit flera nya besked som kräver att budgeten inför 2009 måste revideras.

I Dorotea fick kommunen nya siffror nu i veckan på att skatteintäkterna blir en miljon lägre än vad man räknat med i budgeten.

Kommunchefen Knut Isaksson säger att tiokommungruppen på sitt senaste möte talat om det här och bestämt att agera mot regeringen. Bland annat för att frysningen av stadsbidragen måste upphöra. De hindrar en höjning idag men det behövs besked om hur regeringen tänker hjälpa kommunerna, säger Knut Isaksson.

Vilhelmina som är känt för sin stabila ekonomi reviderade budgeten nu i december och lade till nya nedskärningar. I Lycksele tog man för en vecka sedan beslut om 25 miljoner i stöd till industrihusbolaget. Det kommer att kraftigt påverka den budget man redan tagit.

Sorsele kommun som kommer att anta sin budget först i februari, på grund av att en planerad kommunalskattehöjning inte gick igenom, har ännu tid att anpassa budgeten till de nya villkoren. Men det finns inte mycket kvar att skära ned som inte tillhör kommunens lagstadgade verksamheter.