Richard Yates: Revolutionary Road

21 december

Richard Yates: Revolutionary Road Översättning:Kerstin Gustafsson.

Yates (1926 - 1992) debuterade med den här romanen i början på 60-talet. Den blev hyllad och populär men efterhand som författaren kom med fler böcker som var av ”sämre kvalitet” så blev Yates alleftersom en glömd och ganska bitter författare. Själv lär han ha sagt att ”det var ett grovt misstag att skriva sin bästa bok först i karriären”, och jag som bara läst den här romanen börjar ju verkligen att bli nyfiken på de andra. Att skriva så bra, som han gör i Revolutionary Road och sen bli bortglömd tills nu, det känns lite lurt.

Romanen handlar om April och Frank,en tvåbarn- och tvåbilssfamilj i trettio års åldern som just flyttat in i en villaförort till New York. Och trots sin ålder är de redan både medelålders och medelklass och fyllda av existensiell ångest: var detta allt? och ett förakt för alla de andra trista medelklassiga grannarna.

Frank har ett ointressant jobb som betalar mat och amorteringar och April är hemmafru, men de drömmer om att göra sig fria, emigrera till Europa, sälja huset, ja, vad som helst för att undkomma den tristess som långsamt undergräver deras äktenskap.

De kommer inte långt. Detta är en tragisk roman, helt utan ironi eller sentimentalitet. Och i jämförelse med dagens litterära uppgörelser med tvåsamhet och kärnfamilj är detta en betydligt allvarligare och för den delen också mera välskriven variant.

Gilla ni John Updike(tänk Couples) eller Richard Ford eller novellisten John Cheever då är detta en bok för er.