Stafettläkare dyra för landstingen

Landstingens kostnader för hyrläkare har ökat med 20 procent sen förra året och för i år väntas kostnaden bli över 900 miljoner kronor, visar en granskning gjord av SR.

Bara i Västerbottens län saknas det 20 till 25 allmänläkare inom primärvården.

Landstingens kostnader för hyrläkare har ökat med 20 procent sen förra året.

2008 väntas kostnaden bli över 900 miljoner kronor, visar en granskning som Sveriges Radio gjort.

I Västerbottens län har kostnaden för hyrläkare legat på 26 miljoner kronor senaste två åren. Även om Västerbottens län har lite lättare att rekrytera än de andra norrlandstingen så är det svårast att hitta läkare till inlandet, enligt Mats Brännström som är chef för närsjukvården inom Västerbottens läns landsting.

-Primärvård i Norra norrlands inland är bland de mest svårrekryterade områdena, säger Mats Brännström.

I Västerbottens län saknas 20 till 25 allmänläkare inom primärvården och Mats Berg från Högland fem mil utanför Dorotea tycker inte det är bra om man ständigt behöver byta läkare:

Hans fru opererade hjärtat för ett år sedan och tvingades åka och träffa olika läkare, vilket blir tröttsamt. Inte minst att berätta sin historia om och om igen blir jobbigt, tycker Mats Berg.

Trots olika åtgärder för att minska kostnaderna så ökar kostnaden år från år. En hyrläkare är i vissa fall dubbelt så dyr som en fast läkare.

Sjukstugan i Sorsele och Dorotea har flest vakanser idag och Bodil Persson, verksamhetschef för sjukstugorna i Åsele och Dorotea, måste ägna en hel del av sin arbetstid till att få de läkare hon vill ha och behöver:

-Det gäller att ta tillvara de vikarier vi har på ett bra sätt så att de trivs, det kan ju hända att de vill stanna.

-Landstinget har en egen rekrytering, så vi har bland annat lyckats få två tyska läkare till Åsele efter en rekryteringsresa som gjordes av personalavdelningen..

-Dom blir kvar! De vill komma närmare naturen, det lugna, tycker om att vara ute och det är den sortens människor vi behöver rekrytera som kan trivas med att bo här.

Den granskningen som Sveriges Radio gjort berör enbart kostnaden för hyrläkare inom primärvården. Tar man även med specialistsjukvården är kostnaden betydligt högre.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se