Umeå

Samer i Umeå med på kampen om europas kulturhuvudstad 2014

Såhkie sameförening i Umeå gläds åt att kommunen gått vidare i kampen om att bli europas kulturhuvudstad år 2014. Nu vill ordföranden Mikael Lindblad se större engagemang från samiskt håll.

Sverige ska utse europas kulturhuvudstad 2014 och kampen står nu mellan Umeå och Lund. Städerna ska fram till nästa höst göra en fördjupad ansökan som en jury sedan ska granska innan vinnaren utses.

Enligt Mikael Lindblad som är ordförande i Såhkie, Umeå sameförening, är den samiska kulturen stadens trumfkort.

- Den samiska kulturen är Umeås, i den här tävlingen, starkaste kort men det kan också vara det svagaste om den inte har en väldigt stark förankring, säger Lindblad.

Det gäller för kommunen att efterfråga det samiska kunnandet som finns i organisationer, föreningar och bland samiska företagare, menar Lindblad. Han hoppas även att fler samiska föreningar och företag ska egagera sig för att hjälpa Umeå att bli Europas kulturhuvudstad.

- Vi har varit med och påverkat och också öppnat dörrar så vi har gjort vår största insats i det här läget, nu måste flera samiska aktörer kliva in, säger Mikael Lindblad.

Även Sametinget?

 - Ja, det tycker jag, Sametinget har ju gett sitt stöd till den här kulturhuvudstadssatsningen så att det ser jag som en självklar sak att de ska finnas med. Framförallt för att det kommer att skapas en arena som kommer att synliggöra och lyfta upp frågor på bordet. Det är en chans som vi måste ta vara på helt enkelt.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio