Nya pengar till sillforskning

Nya pengar till forskning om sill kommer att innebära ett uppsving för den västsvenska fiskberedningsindustrin och nya produkter kommer att tas fram. Det tror Ann-Sofie Sandberg som är professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers i Göteborg.

Genom att ta reda på hur livsmedel baserade på sill kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, kan en ny marknad för sådana produkter växa fram.

– Det är klart att detta är gynnsamt för utvecklingen av fiskberedningsindustrin, säger Ann-Sofie Sandberg professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers.

I flera år har Ann-Sofie Sandberg lett ett forskningsprojekt om hur människor skulle kunna bli friskare genom att äta mer sill. Nu har Västra Götalandsregionen skjutit till en miljon kronor för ytterligare tre års studier.

– Det betyder att vi kan skörda frukterna av det som är ett flerårigt forskningsarbete.

Vad kan det vara för produkter som kan tas fram?

– Det har redan tagits fram några produkter; fiskens wallenbergare, fiskpanett och sillflundra till exempel, säger Ann-Sofie Sandberg.