Mättnadsmolekyl identifierad

Amerikanska forskare har funnit en särskild molekyl som signalerar till hjärnan att magen är full, och att du faktiskt inte behöver sätta i dig fler mackor till frukosten eller gå ytterligare en gång till julbordet.

Det är forskare vid Yale university som gjort studien där de lyckats identifiera molekylen som signalerar att vi är mätta. Molekylen, vars kemiska namn förkortas NAPE, produceras i tunntarmen när vi ätit, och tar sig sen via blodomloppet upp till hjärnan. Väl där stryper den våra hungerkänslor och vi känner oss mätta.

Råttor matade med molekylen
I djurförsök matades råttor med NAPE-molekylen och resultatet blev att de åt mindre och gick ner i vikt.

Tidigare har Yale-forskarna ägnat sej åt insulinforskning och då sett hur fettämnen påverkar hjärnan, men fortfarande vet man inte exakt hur hjärnan kontrollerar fettintag.

Hittils inga tester på människa
Den här studien har hittils bara gjorts på möss och råttor, och alltså inte testats på människor. Men forskarna menar att det är intressant eftersom dagens mediciner kring fetma ger mycket biverkningar.

Forskningsresultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Referens
Matthew P. Gillum med flera, ”N-acylphosphatidylethanolamine, a Gut- Derived Circulating Factor Induced by Fat Ingestion, Inhibits Food Intake”, Cell, 26 november 2008