arboga / västerås

Tysk media förvånas av svenska reportrars metoder i Arboga-målet

Tysk media visar stort intresse för Arboga-rättegången, men svenska journalisters metoder att rapportera om fallet väcker förvåning.

Tisdagen den 23 december är det sista dagen före jul- och nyårsuppehållet i Svea hovrätts rättegång om morden på de två små barnen i Arboga.

Under tisdagen hålls förhandlingen i Stockholm, och man kommer att spela upp tidigare vittnesförhör från Västmanlands tingsrätt.

Uppmärksammas i Tyskland

Rättegången har ju fått stor uppmärksamhet i svensk media. Även i den åtalade kvinnans hemland, Tyskland, har media hängt med.

– Till en början, då kvinnan - som vi fortfarande inte namnger i vår rapportering - kom till polisen i Hannover, var det en stor sak, säger Thomas Borchert, tyska nyhetsbyrån DPA:s utsände i Köpenhamn.

– När mordhistorien i Arboga blev känd i Tyskland var det en relativt stor sak. Men intresset för rättegången var inte så stort.

– Min förklaring är att det är fler barnmord i Tyskland än i Sverige, säger Thomas Borchert till P4 Västmanland.

”Student mördade två barn. Motiv: svartsjuka” - så beskriver flera tyska medier fallet när man söker information om händelsen på nätet.

”Ingen typisk gärningsmannaprofil”

Även om det nationella medieintresset i Tyskland har svalnat så bevakas det forfarande regionalt i den del av landet som den åtalade kvinnan kommer i från.

Thorsten Fuchs, som rapporterar om Arboga-morden för Hannover Allgemeine Zeitung, har också varit på plats under rättegången i Sverige.

Fuchs säger till P4 Västmanland att händelsen fått stor uppmärksamhet i tyska medier.

Hans förklaring till det är att folk vill få veta att en sådan här händelse klaras upp, samt att den åtalade tidigare är ostraffad.

”En bildad kvinna och ingen typisk gärningsmannaprofil”, som han uttrycker det.

Svenska rapporteringen förvånar

Något som förvånat tyska medier under den här rättsprocessen är svenska reportrars arbetssätt att rapportera direkt från rättegången och lägga ut informationen på nätet.

Något sådant är otänkbart och olagligt i Tyskland.

Där har medierna heller inte tillgång till någon ljudupptagning från rättegången.

Nytt läge om kvinnan frias

Thomas Borchert från nyhetsbyrån DPA tror att den tyska medieintresset kring Arboga-morden kan förändras beroende på utgången i Svea hovrätt:

– Jag tror att om hon blir frikänd blir det en stor sak igen. Men om hon blir dömd igen så blir det på en lite lägre nivå.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se