Svårt att sia om julhandeln

Dagen före dopparedagen pågår julhandeln för fullt. Men huruvida julhandeln än en gång kommer att slå nya rekord är svårt att säga. Frågan är alltså om folk har påverkats av de dystra rapporterna om ekonomin eller inte.

– Från början utalades det på alla håll och kanter att det skulle bli rekord. Sen kom det här med kris, som har gjort det svårt att bedömma, säger Hans Nilsson på Svensk Handel i Varberg som får olika signaler från köpmännen i kommunen.

– Det är mycket svårare i år att få sig en uppfattning om hur det kommer att bli, fortsätter han.

Enligt Svensk Handels barometer för december säger de flesta köpmännen att finanskrisen påverkar detaljhandeln som helhet negativt, men är mer positiva när det gäller den egna butiken och där fyra av tio inte tycker sig se någon förändring av julklappsinköpen.

En av fyra tror dock att kunderna i år köper något billigare julklappar. Det märker bland annat Niklas i en av Varbergs TV och Radioaffärer av.

– Det rullar på, men inte som de andra åren tyvärr, säger han och berättar att det inte är många som köper tv-apparater i julklapp.

– Vi har sålt jättemycket presentkort. Det är likadant som förra året, säger Anna på Stadshotellet i Varberg som i år alltså sålt jättemånga presentkort.