Borås

Bra mat kastas i onödan

Det kastas för mycket mat i storlivsbutikernas containrar det tycker Meira Toijanen som själv har dokumenterat med bild hur mycket användbar mat som slängs.
Mat som hellre kunde gå till frivilligorganisationer tycker hon.

Tidigare i höst kom nyheten att de svenska matbutikerna nio miljoner kilo med ätbart kött varje år, eller motsvarande 30 000 kor.

Meira Toijanen har engagerat sig i den kastade maten, hon har startat en blogg om allt överflöd och hon har även studerat och fotograferat hur mycket som slängs i containrar utanför butiker i Borås

Den här dagen har hon även plockat upp frukt och grönsaker för att visa hur fina de är.
- De ser helt perfekta ut, säger Meira Toijanen.

Varför tror du man slänger frukt där sista datumet ännu inte gått ut?

- Jo, det är allra enklast. Det kommer nya saker, då är det allra enklast att slänga det som är kvar och ta de nya och färska istället fastän de gamla kanske är bra också, säger Meira Toijanen.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se