Kongos bergsgorillor åter i sikte

Nu ser det ljusare ut för bergsgorillorna i Afrikas äldsta nationalpark Virunga efter att naturvårdare har fått komma in i parken för första gången på ett år. Parkvakterna har redan nu fått kontakt med flera bergsgorillafamiljer och nu återupptas arbetet för att förhindra tjuvjakt.

I september 2007 drevs ICCN, den statliga institution som sköter skyddad natur i Kongo, parkvakterna och deras familjer ut ur nationalparken av rebelledaren Laurent Nkunda.

Sedan dess har hans styrkor kontrollerat flera områden inne i nationalparken, bland annat där naturvården bevakade bergsgorillorna.

- Vi var mycket oroliga för gorillorna, säger nationalparkens chef Emmanuel de Merode i ett pressmeddelande från WWF, världsnaturfonden.

Efter framgångsrika förhandlingar har han fått rebellarméns tillåtelse att låta personalen återuppta arbetet i södra delarna av parken. De har redan lyckats observera många av gorillorna och det verkar som de flesta har klarat sig bra.

Virungaparken bildades 1925 och är Afrikas första nationalpark. Den är unik på flera sätt med aktiva vulkaner och snöhöljda bergstoppar i Rwenzorimassivet. Parken breder ut sig i gränslandet mellan Kongo, Rwanda och Uganda och hyser bland annat tre arter människoapor; bergsgorilla, grauers gorilla och schimpans.