Just nu

Osby

Sen ambulans anmäls

En anmälan har kommit in till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd efter att en man dog i hjärtinfarkt i Osby 2006. Det är mannens dotter som skickat in anmälan eftersom det enligt henne tog över en halvtimme för ambulansen att komma fram.

Det var natten mot juldagen för två år sen som kvinnans pappa blev hastigt sjuk. Mannens döttrar ringer SOS alarm och får besked om att ambulans är på väg.

I väntan på ambulansen blir mannens tillstånd värre och efter ytterligare samtal med SOS alarm påbörjar döttrarna hjärt- och lungräddning. Ingen på plats har erfarenhet av detta men gör ett försök med vägledning av larmoperatören.

Över en halvtimme efter det första samtalet till SOS alarm är ambulans på plats. Efter ett tag kommer mannens hjärta igång men syrebristen gör att han efter tre dygn i respirator förklaras hjärndöd på Centralsjukhuset i Kristianstad.

Dottern hänvisar i sin anmälan till uppgifter om att ambulansen tog tid på sig eftersom bilens batteri var urladdat, en fördröjning som enligt anmälan bidrog till att mannen inte fick vård i tid.
Hon anmäler dels Falk Ambulans i Osby, men också operatören och två chefer på SOS alarm. Dottern menar att SOS Alarm har felbedömt allvaret i mannens tillstånd.