Många personer försvunna i Sverige

Varje år rapporteras ett 40-tal personer som långvarigt försvunna i Sverige, det är personer som inte återfunnits efter två månaders letande. En av dem är Jouni Nyman, som försvann spårlöst från sitt hem i Motala i augusti i år.

Förra året anmäldes över 7 000 personer som försvunna i Sverige. Men flertalet av fallen klaras upp redan efter någon dag. Ett vanligt exempel är ungdomar som tillfälligt valt att fly hemmet. Men att personer håller sig borta i flera månader är ganska sällsynt. Enligt polisen får man in ett 40-tal såna ärenden varje år.

I Jouni Nymans fall vet varken polisen eller bekanta var han tagit vägen eller vad som har inträffat. Per-Åke Ekholm, är chef för kriminalenheten vid Motalapolisen.

– Man får ju väga i de omständigheter som är kända för att bestämma sig för om man ska brottsrubricera eller inte. Det har vi gjort, och vi har kommit fram till att vi inte, i dagsläget, sätter någon rubrik på det hela. Så vi sätter inte upp det som något mord eller något annat. Han är rubricerad försvunnen, och kommer att vara så till vi får någon indikation på vad som kan ha hänt, säger Per-Åke Ekholm.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se