Västerås

Vinterkräksjukan på gång - lagom till helgerna

Vinterkräksjukan ställer till stora problem i sjukvården runt om i landet. Enligt smittskyddsinstitutet har aldrig tidigare så många drabbats av vinterkräksjuka redan före jul som i år. Men här i Västmanland har man än så länge klarat sig utan något större utbrott.

- Vi har den senaste veckan haft två avdelningar stängda på grund av vinterkräksjuka för att förhindra ett större utbrott men i dagsläget så är den ingen avdelning på sjukhuset som är avstängd på grund av vinterkräksjuka , säger Christer Häggstörm, hygiensjuksköterska på avdelningen för vårdhygien på Centrallasarettet i Västerås.

Kräksjukan slår till under helgerna

Hittills har det alltså inte varit några större utbrott av vinterkräksjuka i Västmanland men man räknar med att de kommer just under de stundande helgerna:

- Ja, det vet vi och det är ju erfarenheten från föregående år att just under jul- och nyårshelgen så brukar de ta fart de här utbrotten på grund av att man är fler personer som träffas i hemmen och att det här är ett smittsamt virus, säger Christer Häggstörm.

Men här i Västmanland är sjukvården väl förberedd:

- Dels har vi erfarenheter av sådana här utbrott sedan ett tiotal år tillbaka och personalen börjar bli duktig på att hindra smittsspridning. Man reagerar snabbt och jag har flera exempel på det nu sista veckan där man har haft konstaterade fall av vinterkräksjuka och det har bara varit och rört sig om en eller två människor i det utbrottet och man har inte fått någon smittsspridning och det är ett bra betyg på vårdpersonalen; att de har skött hygienrutinerna och att de har begränsat utbrottet för det är väldigt svårt, säger Christer Häggström.

Nytta av VRE-utbrottet

Centrallasarettet i Västerås har under året drabbats av ett utbrott av den multiresistenta tarmbakterien VRE och 70 patienter har insjuknat. Men det här utbrottet har även fört något gott med sig - just med tanke på vinterkräksjukan, säger Christer Häggström:

-Ja, det stämmer. Det här VRE-utbrottet har ju alltså skärpt upp alla typer av hygienrutiner på sjukhuset, säger Christer Häggström, hygiensjuksköterska på avdelningen för vårdhygien på Centrallassarettet i Västerås, till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se