Vänersborg

Stort skadestånd för Isstadion-branden

Inga fängelsestraff men över fem miljoner i skadestånd. Så blev domen mot de två pojkar på 16 och 18 år som låg bakom branden på Isstadion i Vänersborg i september.

Åklagaren hade yrkat på grov mordbrand alternativt allmänfarlig vårdslöshet. Tingsrätten valde den mildare bedömningen.

Det var natten till den 20 september som larmet gick: Bandyarenan i Vänersborg står i brand. När räddningstjänsten kom till platsen var arenan övertänd.

Nu döms en 16-åring till ungdomsvård och till mycket dryga skadestånd. Han skall betala fem miljoner kronor till försäkringsbolaget, 250 000 kronor till Vänersborgs kommun och 4 000 kronor vardera till de tre bandyklubbarna i kommunen.

En 18-åring döms till skyddstillsyn och skall genomgå psykatrisk behandling och dessutom betala 200 000 i skadestånd till färsäkringsbolaget och 50 000 till kommunen.

16-åringen har erkänt att han var på isstadion och tänt eld på konstgräsmattan men inte på läktaren. Och något uppsåt säger han sig inte ha haft.

Men utredningen visar att båda, varit på en bensinmack vid isstadion, tagit med sig en flaska T-sprit, satt sig på konstgräset på arenan och hällt ut spriten. 16-åringen tände på och tillsammans med sin kompis gick han mot läktaren och dumpade två bitar av konstgräset där. 16-åringen har i förhör sagt att han trodde att branden var släckt när de lämnade arenan.

Men när räddningstjänsten kom var det, som räddningsledaren uttryckt det, ett hav av eld på läktaren.

Båda killarna har uppgett att de druckit runt tio öl var den där fredagskvällen som fick så katastrofala följder.