Islänningar handlar inhemskt till jul

I Island försöker man fira jul som vanligt trots landets ekonomiska kris som har gjort att många har förlorat mycket pengar, och kanske också jobb och hem. Islänningarna visar sitt krismedvetande genom att köpa mer inhemska produkter.

Arndis har förlorat 700 000 isländska kronor. Det är ungefär 43 000 svenska kronor, som bara försvann i finanskrisens svarta hål. Men Arndis tänker ändå fira jul som vanligt.

Jag träffar Arndis i ett köpcenter i Reykjavik. Julhandeln pågår för fullt, men den gräver rejäla hål i mångas plånböcker. Det mesta har blivit mycket dyrare efter den isländska kronans fall när den stora bankkrisen bröt ut i oktober. Priserna fortsätter att stiga, inflationen är omkring 18 procent. Många är oroliga för vad som skall hända efter jul.

Regeringen har sagt att det blir värre nästa år, säger Hrafnhildur och det gör henne rädd. Men nu skall hon försöka glömma det och fira en glad jul tillsammans med sin familj.

Julshopparna visar sitt krismedvetande genom att köpa mer inhemskt än vanligt. Det är lite billigare än importerat och det håller de isländska företagen igång. Särskilt isländska böcker är populära julklappar i år, säger Hreindis som jobbar i en bokhandel:

Folk köper mindre och år har vi hört något vi inte hört tidigare, att till och med böcker är för dyra. Det är något helt nytt, säger Hreindis.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se