Båstad

Låg perrong höjs nästa år

Banverket backar från sitt tidigare beslut att inte åtgärda den låga perrongen på Båstads station innan Hallandsåstunnlarna är klara. Nu lovar man i stället att perrongen ska höjas så att den anpassas till Öresundstågen redan under 2009.

När man kliver av eller på tåget i Båstad så skiljer det i värsta fall 72 centimeter mellan perrongen och tåggolvet. Det har kommunala handikapprådet i Båstad mätt upp.

Men trots att det ställer till stora problem för resenärerna har Banverket hittills varit kallsinniga till att göra något åt saken. Beskedet har varit att det saknas pengar, och att Båstads station ändå ska flyttas när Hallandsåstunnlarna är klara. Tidigare var beskedet att tunnlarna skulle stå klara 2012. Men när så beskedet kom i höstas att det blir tidigast 2015 i stället, så fick Skånetrafiken nog och krävde att Banverket måste göra något innan dess.

Först försökte man få Hallandsåsprojektet att betala. Men när det sa nej så gick man vidare till Banverkets huvudkontor i Borlänge. Och där har man nu lovat att perrongen ska åtgärdas under nästa år. Exakt när under året det kommer att ske är däremot inte bestämt än.