Nobelpristagaren Harold Pinter död

Uppdaterad 16:00
Den brittiske dramatikern & nobelpristagaren Harold Pinter har avlidit, 78 år gammal. Under sin långa karriär kom Harold Pinter att skriva mer än 30 pjäser. Han tilldelades nobelpriset i litteratur 2005.

Harold Pinter föddes i ett arbetarkvarter i Hackney i London 1930. Han började tidigt i tonåren skriva poesi och delta i skolpjäser. Sammanlagt under sina långa karriär hann han med cirka 30 pjäser, omkring 20 manuskript till filmer men också många böcker, noveller och dikter.

Det som sammanfattningsvis brukar sägas om hans pjäser är att de ofta handlar om kommunikation eller bristen på just detta; det talas, men vem förstår eller lyssnar.

Harold Pinter har här i Storbritannien kallats för en champagnesocialist och han var ofta kontroversiell. Under Margaret Thatchers tid vid makten var han starkt kritisk. Hans politiska hemvist låg till vänster om labourpartiet och hans politiska åsikter kom också att spela en allt större roll för hans skapande, ju äldre han blev.

Harold Pinter var en högljudd kritiker mot Storbritanniens inblandning i Irakkriget och han kallade Tony Blair för en massmördare. George Bush jämförde han med Hitler.

Harold Pinter fick 2005 Nobelpriset i litteratur för att han ”i sina dramer frilägger avgrunden under vardagspratet och bryter sig in i förtryckets slutna rum”. Då var han sjuk och tärd men han använde sitt Nobeltal till att kritisera USA, när han talade om hur USA säger sig företräda det goda samtidigt som regeringen bara är ute efter makt.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se