Viskafors

Tätaste husen i Sverige

Sveriges tätaste hus ligger i Viskafors.
Det är fyra gånger så tätt som normen för ett passivhus, det vill säga ett hus som är extremt tätt.

Det är den kommunala bostadsstiftelsen Viskaforshem som bygger totalt 18 passivhus, som än så länge är de enda i Sjuhärad.

- Det är isolerat väl, det är tjocka väggar, tjocka golv och tak och väldigt tätt också. Och sen har man inget aktivt värmesystem direkt utan man har en värmeväxlare som återvinner inluften, säger Mikael Bengtsson som är vd för Viskaforshem.

Vad skiljer det här från ett vanligt lågenergi hus?

- Detta är ytterligare lite snålare så att man kommer ner på 50 kilowatt timmar per kvadratmeter och år i ett sånt här hus för varmvatten och uppvärmning, säger Mikael Bengtsson.

För husen i Viskafors betyder det en årsförbrukning för uppvärmning och varmvatten på cirka 5000 kilowattimmar, ungefär vad som går åt till hushållsströmmen i en normalstor lägenhet.

Det finns ingen aktiv värmekälla, utan en värmeväxlaren tar vara på all värme från hushållsmaskiner, elektroniska apparater och kroppsvärme.
Det finns bara ett litet extra element i värmeväxlaren för kalla vintrar, men det är bara på 900 watt, ungefär lika mycket som en hårfön förbrukar.

Nyckeln ligger i att huset är extremt tätt. Bland annat har man tätat hela huset med plast.

- När det väl provades första gången då slog man svenskt rekord, då visades det att dessa är fyra gånger så täta som kraven, säger Mikael Bengtsson.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se