örebro

Fulltecknad bilpool under julen

Bilkooperativet Ekobil i Örebro växer och söker en samarbetspartner. Sedan i somras har antalet medlemmar ökat från 126 till 145 och tre nya bilar har köpts in. Under julhelgen är det stor efterfrågan på kooperativets bilar, berättar Ekobils firmatecknare Bosse Nordström.

Bosse Nordström tror att intresset för bilkooperativet är så stort för att många inte vill äga en egen bil med allt vad det innebär i kostnader. Men han tror även att det finns miljöhänsyn i att inte äga en egen bil utan istället gå med i bilkooperativet. Och det finns fortfarande potential att växa. Upp mot ett par hundra medlemmar tror Bosse Nordström att de kan bli.

Bilkooperativet Ekobil i Örebro har funnits sen 1994. Då ställde bostadsbolaget Öbo upp med kredit för inköp av två begagnade bilar. Idag äger kooperativet 14 miljöbilar som står centralt parkerade i ett parkeringshus i Örebro. Framför allt är det under helgerna som de bokas, så nu söker bilkooperativet en samarbetspartner som kan nyttja bilarna under vardagarna. Under 2009 hoppas Bosse Nordström att ett partnerskap blir klart. Till dess sköter Öbo det mesta i bilpoolen och det är bara deras hyresgäster som kan bli medlemmar.

Men det finna andra förändringar som är på gång. Snart ska den som bokat en bil, slippa hämta nycklarna hos Öbo. Istället använder man sitt körkort i ett ut- och incheckningssystem à la James Bond. Man håller bara upp sitt körkort mot en streckkodsläsare, och bilen öppnas och nycklarna finns i den, berättar Bosse Nordström.

Reporter Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se