Slutet för anrik brittisk butikskedja

En av Storbritanniens största affärskedjor, Woolworths, har gått i konkurs och slår igen. Nu försvinner flera hundra butiker och många tusen anställda förlorar sina jobb. Bland kunderna sörjs det gamla företaget.

– Det är väldigt sorgligt, det har funnits så länge, här hittar man lite av varje, säger Joanne Trehearn, en av alla kunder som flockas när Woolworths har utförsäljning.

Woolworths har funnits i Storbritannien i snart 100 år, den första affären öppnade 1909. Nu har det som mest funnits 815 butiker.

Här har cd-skivor, böcker och husgeråd trängts med leksaker, kläder, godis och mycket annat. Priserna har varit förhållandevis låga, tycker vissa kunder.

– Jag kommer att sakna det mycket, för det är en bra affär med bra priser. Priserna är ju annars så höga, säger Judy McDona, som har handlat i butiken i Camden i London.

Woolworths försattes i konkurs lagom när julhandeln drog igång och sedan dess har konkursförvaltare förgäves försökt att hitta en köpare. Men nu är tiden ute.

Alla butiker ska slås igen, till och med inredningen säljs ut till vrakpriser och närmar 30 000 anställda blir utan arbete. 27 000 av dem arbetar i affärerna, resten i ett annat tillhörande bolag.

Woolworths är den största butikskedjan i Storbritannien som har gått i konkurs den senaste tiden, men det finns fler, mindre kedjor som också försvinner. Möbelföretaget MFI är ett annat exempel med 111 butiker och cirka 1 400 anställda.

Ett par andra affärskedjor uppges också vara farligt nära konkurs, till exempel Whittard of Chelsea som bland annat säljer te och kaffe och har 130 butiker.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se