Receptfritt vanligare i länet

Många kvinnor och unga tjejer kommer inte till läkare för att få hjälp med svamp i underlivet utan köper i stället de receptfria läkemedlen - trots att det har visat sig att dessa kan ge upphov till ökade besvär vid felanvändning.

Detta menar Eva Rylander, gynekolog och forskare på svampinfektioner vid Danderyds sjukhus efter att ha sett den senaste statistiken från apoteket.

I Uppsala län så har användningen av de receptfria behandlingarna ökat med 7 procent de senaste 9 åren.

- Första gången man har symtom ska man ju höra av sig till en gynekolog står det ju, så det gjorde jag. Men så sade de att man skulle testa de här på apoteket först innan man tog deras tabletter. Sen när problemen blev värre så gick jag till gynekologen och fick receptbelagda tabletter.

Hur många gånger har du haft besvär?

- Två eller tre gånger.

Allt fler kvinnor får upprepade besvär med svampinfektion berättar Eva Rylander, gynekolog och forskare vid Danderyds sjukhus och ser de receptfria salvorna och vagitorerna som en stor orsak till det. För om dessa används på fel sätt kan problemen med svamp nämligen bli värre, menar hon.

- Ju fler gånger de använder de här receptfria läkemedlen desto större risk är det att det kan bli en påfrestning på slemhinnorna. Det är ju det vi oroar oss för. Dessutom att behandlingarna oftast är så korta så att det blir återfall och man får inte bort svampen ordentligt, säger hon.

I stället för att använda de receptfria behandlingarnar så borde kvinnorna få tid hos läkare i större utsträckning än vad de får - och på så sätt få de receptbelagda och mer effektiva tabletterna, menar hon.

- Det är bättre att man skriver ut på recept för att det är svårdiagnostiserade tillstånd det här. Så att med egenbehandling då blir det fel, helt enkelt. Men det har varit en tradition att tycka att det här med svamp är en bagatell och väldigt banalt och det behöver man inte söka läkare för.

- Det finns fortfarande vårdpersonal som hänvisar direkt till apoteket och säger köp receptfritt, avslutar Eva Rylander.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se