Regler ska sätta stopp för sjukhussnusket

Nu ska det bli ordning på städningen på sjukhusen och vårdinrättningarna i länet. Rejäla missförhållanden i hygienen avslöjades för en månad sedan på Danderyds sjukhus. Folkpartiets landstingsråd Maria Wallhager säger att enhetliga regler för sjukhusen ska införas i slutet av januari.

Direkt efter de avslöjande bilderna i Tv-reportaget från Danderyds sjukhus för en dryg månad sedan med anordnades ett möte med hygienansvariga på de olika sjukhusen i länet.

Enligt Maria Wallhager, visade det sig att det idag finns stora variationer i de upphandlingar som sjukhusen gjort, villkoren spretar. Det saknas alltså tydliga enhetliga riktlinjer.

Det ska nu arbetas fram och i handlingsprogrammet ska framgå en lägsta godtagbar standard.

I eftersvallet kring den bristande städningen på Danderyds sjukhus har städningen på S:t Görans sjukhus framållits som ett föredöme. Själva sjukhuset är ju privatdrivet, men städningen drivs i egen regi.

Och frågan är då - vore det inte bättre att alla sjukhus skötte städningen själva?

- Våra sjukhus har valt att handla upp det. Och jag ser inte att problemet är relaterat till huruvida det är i egen regi eller om det är någon annan som utför det. Utan jag är ganska säker på att det här är ett uppföljningsproblem och att man inte har ställt rätt krav från början, säger Folkpartiets landstingsråd Maria Wallhager.

Reporter Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se