Ny design på brandsäkerhet

Nu ska design hjälpa brandsäkerheten på traven. Brandvarnare och andra säkerhetsprylar har länge haft ett traditionellt och främst funktionellt utseende. Men nu kommer produkter med nya färger och former. Andrea Mezöfi är säljansvarig på en byggvarukedja som har designade brandsläckare i sitt sortiment. Hon säger att de länge haft de vanliga röda produkterna, men att de nya som är vita, svarta eller blanka kanske passar mer i ett vanligt hem.

Idén kommer från en tidigare brandman som med hjälp av ny design vill öka intresset för brandsäkerheten. En av produkterna på butikshyllorna är den äggformade brandvarnaren i flera olika färger.
– Tidigare har alla brandvarnare varit ganska lika. De här är kanske lite snyggare att ha i hemmet, säger Andrea Mezöfi.

Med eller utan design så är brandsäkerhet något vi borde satsa mer på, tycker bland annat försäkringsbolagen. Så här års brukar försäkringsbolagen ta fram statistik om att flest bränder sker i december. Men en brandfilt i en sån här svart/vit mönstrad blank förpackning - är den lika effektiv som en traditionell? Jo, det säger Andrea Mezöfi att den är. Enligt henne är det precis samma produkter. Det är bara utseednemässigt som den gjorts om för att det ska vara lite enklare ha hänga fram den. Inuti är det samma standardprodukt som tidigare säger hon.

Reporter Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se