LUND

Lund ger sig ut på jakt efter blivande manliga sjuksköterskor

Trots att det är brist på sjuksköterskor har utbildningarna fortfarande svårt att locka till sig manliga studenter. Men på sjuksköterskeutbildningen i Lund lovar ledningen nu krafttag för att få fart på könsutjämningen.

– Det klingar kvinnligt och mammigt, säger Emil Andersson som läser tredje terminen på utbildningen.

Emil Andersson är en av tolv killar i en klass på totalt 91 studenter. Det är svårt att hitta något annat yrke där föreställningen om kvinnlighet är så hårt rotad som inom sjuksköterskebranschen.

Skillnaden mellan kön har efter tid och samhällsdebatt jämnats ut inom de allra flesta andra utbildningsområden men när det gäller sjuksköterskor har arbetet gått ovanligt trögt

– Jag tror att den dåliga publiciteten runt sjuksköterskor, att det är dålig lön och alla strejker spelar en ganska stor roll, säger studenten Johannes Hult.

I Lund vill man satsa stort för att locka till sig fler killar till sina utbildningar, bland annat ska man intervjua de killar som går på utbildningen.

För att utrota de fördomar om yrket som finns bland gymnasieungdomar planerar man också att synas mer på utbildningsmässor.

– Jag ser killar som kanske hade velat stanna till men som inte vågar av rädsla för vad kompisarna ska tycka, säger Britt-Marie Nilsson, biträdande rektor på sjuksköterskeutbildnignen i Lund.