Svenljunga

30 platser för äldre försvinner

Från årsskiftet försvinner 30 särskilt boendeplatser i Svenljunga kommun - det sparar tre miljoner kronor om året. Platserna ersätts av så kallat trygghetsboende - för de som fortfarande är ganska pigga och som har fyllt 75 år.

För ett år sedan ville kommunen stänga äldreboendet Toftalyckan i Överlida. Flera av platserna stod tomma, men det var svårt att minska personalen i motsvarande omfattning och ekonomin gick helt enkelt inte ihop.

Förslaget mötte massiva protester från lokalbefolkningen och efter flera krismöten fick Toftalyckan vara kvar men det blir förändringar inom äldreomsorgen ändå.

Från och med årsskiftet förvandlar kommunen 30 särskilt boendeplatser till så kallat trygghetsboende.Trygghetsboende är egentligen vanliga lägenheter, enda kravet för att få en sådan är att man har fyllt 75 år. Och utan den vård och omsorg som särskilt boende innebär betyder det samtidigt besparingar på cirka tre miljoner om året.

Gusten Hedlund fyller 80 om några månader. Han bor i en trygghetslägenhet på Klockaregården i Svenljunga. Förutom att han har lite svårt att gå klarar han sig ganska bra själv.

- Det går ganska bra men jag har lite problem med balansen men maten värmer jag i mikron, säger Gusten Hedlund som bor i ett trygghetsboende sedan förra året.

Jenny Hellström
jenny.hellström@sr.se