Norrköping

IFK Norrköping förvånas över supporterbojkott

Uppdaterad kl 12:50

Bråket om fotbollssupportrarnas placering på den nya Idrottsparken gör att supporterklubben Peking Fanz nu bryter med IFK Norrköping. Peking Fanz har beslutat att bojkotta hemmamatcherna tills vidare.

- Vi har blivit erbjudna Idrottsparkens sämsta platser. Det är det här som får droppen att rinna över, att man tar östra ifrån oss. Vi har försökt att samarbeta, men IFK vill inte samarbeta och då blir resultatet att är vi inte välkomna så blir det ingen klack, säger Mattias Jansson, ordförande i supporterklubben Peking Fanz.

Striden handlar om supportrarnas platser på Idrottsparken i Norrköping när den är klar efter ombyggnationen nästa höst. IFK Norrköping vill flytta Peking Fanz placering från den östra läktaren till en kurva mot en av kortsidorna på arenan. Något som fått klubben att svara med en bojkott som är tänkt att göra Idrottsparken till en död arena under hemmamatcherna.

- Alla kommer att gå på matcherna men vi kommer inte att sjunga och vi kommer inte skapa någon stämmning. Bortamatcherna blir fullt ös. I och med att vi är mer välkomna på bortaplan än på hemmaplan så kommer vi att satsa stenhårt på bortaplan. Premiären Asyriska borta räknar vi med en 600-1000 IFK:are som kommer att skapa en grym stämning.

IFK:s ordförande Hans Lundin är överraskad över supporterklubbens beslut.
- Jag är förvånad, jag trodde att en klubb som man älskar vill man vara med och stötta både i med- och motgång och då är det inte att utebli från matcherna.

- När man bygger en ny arena så är det klart att det blir förändringar och det är nog alla medvetna om. Vi håller på och lappa ihop och fixa det här nu, men som sagt det är en helt ny Idrottspark som kommer att stå färdig nästa höst. Det är klart lite förändringar var man sitter och har suttit tidigare kommer det att bli för många, säger Hans Lundin.

Vad kommer att hända nu?
- Vi får väl smälta det här nu och se lite vad som händer. Nu är det helger och klubbhuset är stängt fram till den 7 januari. Vi får väl ta upp frågan och diskutera och se var vi står och vad vi gör. Det kan jag inte svara på i dag.

Hur viktigt är det att ni kommer överens?
- Jag tycker det är viktigt att de som går och ser fotboll på Idrottsparken och älskar IFK ska känna att det är trevligt och bra att gå dit. Det gäller alla som går dit och inte bara själva supporterklackarna även om de är ett viktigt inslag med det dem gör och sina ramsor och allting. Det är en viktig del i supporterkulturen.

Läs mer:

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se