Värmlandspolitiker kritiska mot a-kassehantering

Den höjda avgiften till a-kassan fick mycket kritik när den infördes. Och nu visar en undersökning som Ekot har gjort att många lokala allianspolitiker tror att regeringspartierna kan få färre röster i nästa val, på grund av hanteringen av a-kassefrågan. Centerpartisten Per-Erik Marcusson i Torsby är en av dem som tror att väljarna kan svika.

– Den har ingen positiv effekt, snarare negativ, säger centerpartisten Per-Erik Marcusson i Torsby.

Han får medhåll av Mats Thorén som är ordförande för Folkpartiets lokalförening i Kristinehamn.

– Det finns en risk att man förlorar väljare på a-kassefrågan. Men levde inte upp till den pedagogik som behövdes när man gjorde höjningen, säger han.

Av de sammanlagt 44 värmländska borgerliga politiker som har svarat på Ekots frågor, tror 38 procent att Allianspartierna kommer att få färre röster på grund av a-kassehöjningen och hur den hanterats.

Nio procent tror att det kommer påverka valresultatet positivt, medan 52 procent räknar med att frågan inte kommer spela någon roll i riksdagsvalet om drygt ett och ett halvt år.

Både i landet som helhet och i Värmland finns en kritik mot hur avgiftshöjningen hanterades av regeringen. Och både Per-Erik Marcusson och Mats Thorén talar om dålig marknadsföring.

– Just marknadsföringen har man nog inte skött speciellt bra, säger Per-Erik Marcusson.

Så här gick vi tillväga:

Sveriges Radio har via e-post skickat ut en enkät till 1119 lokala företrädare för de fyra borgerliga partierna runt om i Sverige. I de flesta fall har enkäten skickats till partiets ordförande på kommunal nivå, om inte denna varit nåbar har enkäten skickats till partiets gruppledare i kommunfullmäktige.

I vissa kommuner har vi inte hittat en giltig e-postadress till partiets representant, därav ett visst bortfall. Av de 1119 personer som fått enkäten har 744 valt att svara, vilket ger en svarsfrekvens på 66,5 procent.  Av dem som svarat var 24,2 procent centerpartister, 21,8 procent folkpartister, 27,8 procent kristdemokrater och 26,2 procent moderater. Alla som svarat på enkäten har, om de velat, kunnat vara anonyma.