Uddevalla

"Varsla inte vår personal!"

Varsla inte vår personal. Det är budskapet i ett brev till Statens Institutionsstyrelse, SIS, som ungdomar intagna på Ekens behandlingshem i Uddevalla har skrivit.

I ett brev till SIS skriver de sex ungdomarna på behandlingshemmet Eken: ”Vi ungdomar på Eken anser inte att personalen räcker till i dagsläget och om personal skulle försvinna kommer det göra vår situation värre”.

På behandlingshemmet vårdas flickor och pojkar mellan 15 och 20 år med psykosociala problem med inslag av kriminalitet och missbruk.

Bakgrunden till brevet är att Ekens behandlingshem kommer att slås ihop med Ljungbacken till en enhet. Ungdomarna befarar då att personalstyrkan dras ner, med följd att de får mindre tid för aktiviteter inom och utanför området.

Det i sin tur skulle kunna förvärra läget för ungdomar som mår både fysiskt och psykiskt dåligt, skriver de i brevet till SIS.

Niklas Olausson som är ställföreträdande chef för Ekens behandlingshem säger till Sveriges Radio Väst att det just nu inte är aktuellt med personalneddragningar för ungdomarna på Eken.

– Men det är inte uteslutet att aktiviteterna för ungdomarna kommer att minska framöver när SIS behöver spara pengar, säger han.

Text: Thomas Graf

Epost: thomas.graf@sr.se

Telefon: 0522-67 00 52