Finanskrisen hotar Kinas textilindustri

Kinas textiltillverkare drabbas hårt av den globala lågkonjunkturen och myndigheter i den kinesiska textilregionen känner sig nu tvingade att gå in i privata företag i textilbranschen för att förhindra att de går omkull.

Den kinesiska östkustprovinsen Zhejiang har byggt sitt välstånd bland annat på sin stora textilindustri.

Därför såg myndigheterna en hotande kris när en stor underleverantör till polyesterindustrin, Hualian Sunshine, tvingades stoppa produktionen i oktober på grund av minskad efterfrågan. 

I vanliga fall hålls Kinas statliga företag stadigt om ryggen, men det här är det första kända exemplet på hur en lokal regering valt att rädda ett privat företag från att gå under.  

Myndigheterna i Shaoxing i Zhejiangprovinsen motiverade nödhjälpen på motsvarande 1,8 miljarder kronor till företaget med att textilindustrin står för hälften av skatteintäkterna på orten, och att konsekvenserna av att låta den viktigaste underleverantören av polyesterråvara gå omkull hade kunnat få förödande konsekvenser.  

Den kinesiska textilindustrin har tillsammans med andra exportberoende industrier haft ett mycket dåligt år, bland annat beroende på att den kinesiska valutan, yuan, ökade i värde i början av året samtidigt som oljepriset låg högt. Det drabbade i första hand småföretag.

Den globala finanskrisen under senare halvan av året har börjat knäcka även större exportföretag på grund av minskad efterfrågan, och kinesiska myndigheter på alla nivåer förbereder olika typer av räddningsåtgärder för nästa år.  

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se