Lagändring krävs för att skydda hotade politiker

Många av våra politiker hotas, trakasseras eller utsätts för våld. Nu krävs lagändringar för att skydda politikerna.

Trots att var åttonde politiker i länet har varit med om hot, våld eller trakasserier så har skyddet för förtroendevalda inte blivit bättre, enligt intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting.

- Det är en väldigt stor press, man är i normalfallet inte van vid en sådan situation, där det även lyfts fram frågor som att det kanske finns hotfulla aspekter på din situation just nu. Det säger Göran Lindell, som före detta kommunalråd i Vetlanda fick han ta emot flera allvarliga hot i samband med ”Fallet Louise”.

En stor mängd politiker har alltså känt sig hotade, trakasserade eller blivit utsatta för våld på grund av sina politiska uppdrag. Det visar den senaste undersökningen som är gjord av Sveriges kommuner och landsting, SKL.

- Det är ett angrepp på vårat demokratiska system, säger Anders Knape, som är ordförande för SKL. Han vill att hot, trakasserier och våld mot politiker ska jämföras med liknande brott mot poliser och vakter.

- Det finns en speciallagstiftning som gäller tjänstemän, om man ger sig på tjänstemän får man lite hårdare straff. Vi tycker att det borde vara samma sak här, ger man sig på demokratiskt valda företrädare så ska märkas att samhället ser särskilt allvarligt på det säger Knape.

För två år sedan slog en statlig utredning fast att skyddet borde förstärkas, men hittills så har alltså inget hänt.

Göran Lindell, som fick beskydd när han hotades för två år sedan, vill att debatten ska höjas.

- Vi måste ta en ordentlig funderare kring hela samhällsdebatten och samhällsklimatet, kring hur vi hanterar att det idag börjar bli accepterat att hota sig fram i samhället, säger Göran Lindell.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se