Klang! Del 5 - I döda poeters sällskap. Peer Hultberg, Poul Borum och musiken.

P2 måndag 29 december kl 12.30, P1 lördag 3 januari kl 23.07, P1 söndag 4 januari kl 15:03
I veckans Klang är vi i sällskap med två döda poeter med ett passionerat intresse för musik. De var under några år barndomsvänner I Horsens på Jylland.
Möt poeten, kritikern och posören Poul Borum och författaten och psykoanalytikern Peer Hultberg. 

Poul Borum (1934-1996) var författare, kritiker, posör och estradör. Skrev ett 50-tal böcker och startade Författarskolan I Köpenhamn.

Poul Borums dikter har används I rockmusik och tonsättarna Ib Nørholm, Per Nøgård och Sven-David Sandström komponerade musik till poem av Poul Borum”. I “Digte till musik” finns Borums texter inspirerade av Bruckner, Schumann, Chopin, Cecile Ore, Schubert, Haydn, Dvorak och Webern.

Poul Borum var under drygt 15 år gift med poeten Inger Christensen. Han levde och arbetade I Köpenhamn, en färg- och debattglad estradör som ständigt skiftade persona. Danmarks första existensialist, hippie, punkare och Michel Foucault-look alike. Queer innan begreppet existerade, med Köpenhamns första walkman hängande vid örat. En de sköna konsternas allätare som lyssnade på klassisk musik varje dag.

Orspråk av Poul Borum:
Använd hellre tiden på att läsa goda dikter i stället för att spilla den med att skriva dåliga.
Framtiden – det blir utan mig.
Konst är till för alla; det är bara inte alla som vet om det.
Se fotogalleri av Poul Borum:
Läs om Poul Borum:

Peer Hultberg (1935-2007) var författare, doktor I polska språket, jungiansk psykoanalytiker och han spelade cembalo dagligen på ett av många instrumenten I våningen I Hamburg där han fram till sin död bodde tillsammans med bildkonstnären Alfred Wäspi.
Peer Hultberg räknas som en av de främsta nordiska författarna och fick Nordiska Rådets Litteraturpris för den musiska romanen Staden och världen.
Preludier gestaltar Frédéric Chopins polska barndom. Texterna genomströmmas av musik i upprepningar och variationer.
Requiem är en 600 sidor tjock tegelsten från 1985. En slags lyhörd ordmusik, en sorgesång för 537 stämmor. Här finns fugaliknande passager i texter utan komma och punkt. Var och en av de 537 stämmorna tycks improviserade i en slags medvetandeström.  Men hela kompositionen styrs av Hultberg - likt en tonsättare eller dirigent.

Hör och se Peer Hultberg läsa ur Requiem på YouTube:

Läs om Peer Hultberg: 

I programmet medverkar även litteraturkritikern och författaren Bjørn Bredal, som korrekturläste Peer Hultbergs sista roman “Vredens Natt” och författaren Kristina Nya Glaffey, vars porträttbok Lyckojägarna har Peer Hultbergs litterära stil som inspiration.

Det är det femte programmet av fem med manus och produktion av Birgitta Tollan.