Svensk-irakier hålls fängslad i Irak

Uppdaterad 16:45
En 40-årig svensk-irakier från Norrköping sitter fängslad i Irak efter att ha gripits av amerikanska myndigheter i maj i år. Anders Jörle, chef för UD:s presstjänst, bekräftar att svenska UD besökt mannen och nu arbetar med hans fall.

– I maj blev han gripen och han sitter frihetsberövad hos amerikanska mydigheter i Irak, säger Anders Jörle.

Vad mannen är anklagad för har UD enligt Anders Jörle inte fått reda på. Men han klassas av amerikanska myndigheter som en säkerhetsfånge.

Professor emeritus i folkrätt Ove Bring ställer sig tvekande till begreppet säkerhetsfånge.

– Eftersom det är amerikaner som har använt begreppet så är det en fortsättning på begreppet olagliga kombattanter som har kommit till användning i Guantanamofallet.

– Säkerhetsfånge är väl ett begrepp som kommer från den fjärde Genevekonventionen av 1949 att när striderna har upphört så skulle det vara tillåtet att ta fångar som hotade den egna säkerheten. Men om ett sådant begrepp kan härledas från ett juridiskt dokument så betyder ju inte det att fången inte ska få veta vad han anklagas för och få möjlighet till att försvara sig i en rättegång, säger Ove Bring..

Mannen som alltså är från Norrköpingstrakten har varit i kontakt med sin hustru i Sverige och har också fått ta emot besök av släktingar i Irak. UD besökte honom i juni och ett nytt besök planeras inom kort.

– Vi har framhållit att han måste få en advokat och att han ska behandlas i enlighet med de konventioner som finns när det gäller personer som är fängslade och misstänkta för brott. Oavsett var människor fängslas så förfogar vi inte över det landets jurisdiktion där den här personen sitter. Det gäller ju likadant över hela världen. Det viktiga är att han behandlas enligt de konventioner som finns, säger Anders Jörle på UD:s presstjänst.

Enligt svenska Amnesty existerar inte begreppet säkerhetsfånge enligt internatioell rätt. Elisabeth Löfgren, pressekreterare säger att det är en klassificering som amerikanska myndigheter gör för att kunna fängsla personer som man tror har koppling till terrorism utan att närmare specificera vad de anklagas för.

– Svenska myndigheter måste trycka på väldigt mycket för det är oacceptabelt att någon hålls utan att veta vad man är anklagad för, säger Elisabeth Löfgren.

Cecilia Lindblad Wergeni
cecilia.wergeni@sr.se