NYKÖPING

Allt fler med falska pass vid Skavsta

Polisen vid Skavsta flygplats utanför Nyköping anmäler allt fler flyktingar för falska pass. Flyktingarna döms ofta till fängelse, något som kostar samhället stora summor. Dessutom orsakar det onödigt lidande för utsatta människor, anser advokat Lars Allenmark i Nyköping.

– Det handlar om människor som kommer ifrån de värsta oroshärdarna som vi har i Europas närområden. Det är människor som handlar i ren desperation, säger Lars Allenmark, advokat i Nyköping.

Allt färre asylsökande som kommer till Sverige via Arlanda, anmäls för falska pass. Samtidigt ökar anmälningarna kraftigt på Skavsta flygplats utanför Nyköping.

Förra året anmälde gränspolisen vid Skavsta 69 personer som kom hit med falska eller felaktiga inresehandlingar - till och med oktober i år gjorde Skavstapolisen 118 anmälningar. Det samtidigt som antalet anmälningar vid Arlanda under samma period minskade från nästan 200 till 51.

Enligt Carolina Paasikivi, biträdande chef på gränspolisen i Stockholm, kan en skillnad vara att gränspolisen på Arlanda inte anmäler den som samtidigt söker asyl.

Kostnaderna för samhället för varje anhållen och dömd asylsökande är stora. Först polisutredning och rättegång sedan kostnaden för det vanligaste straffet, en månad i fängelse. Totalt kan det handla om upp mot 100 000 kronor per fall.

Enligt biträdande chef för gränspolisen i Sörmland, Anders Gölevik, handlar det om vid vilket tillfälle flyktingen begär asyl. Om den asylsökande följer Skavstapolisens uppmaning att visa sitt falska pass och sen söker asyl, då anhålls flyktingen, åtalas och döms. Vägrar han följa polisens uppmaning och istället begär asyl först, då struntar polisen i hans eventuella falska handlingar och han slipper fängelse.

– Vi har utvecklat bättre metoder och har en personal som kan hantera det här på ett väldigt bra sätt, säger Anders Gölevik.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se