Ny våg av båtflyktingar delar Italien

Under juldagarna har en våg av invandrare kommit i båtar över Medelhavet till Italien. Över 2 000 afrikaner har landat på ön Lampedusa de senaste dagarna, enligt Italiens regering, som nu försöker hitta vägar att bryta strömmen av invandrare.

Italiensk tv visade på måndagen hur en ny båt med afrikaner dykt upp vid Lampedusas kust.

Den täta persontrafiken över Medelhavet får nu Italiens inrikesminister Roberto Maroni att tala om snabbare avvisningar. Han vill att alla ska skickas tillbaka inom några dagar direkt från ön Lampedusa och att ingen förs vidare till andra mottagningscentra i Italien, vilken är vanligt för att avlasta den lilla ön.

Inrikesminister Maroni representerar det invandringsfientliga partiet Norra Alliansen och var med och vann parlamentsvalet i våras delvis på invandringsfrågan.

Nu är Berlusconis höger-centerregering under hård press även från oppositionen att hantera denna våg av afrikaner, som söker sig till Italien.

Mellan januari och september i år registrerades över 24 000 båtflyktingar jämfört med drygt 14 000 under samma period förra året. Ansvariga för Lampedusa talar om ännu högre siffror i år.

Afrikanernas resväg går via Libyen, vilket är ett känsligt kapitel för Italien. Affärsförbindelserna mellan de två länderna har tätnat den senaste tiden. Libyen har köpt 5 procent i en av de största italienska bankerna, Unicredit, och överväger att gå in i energiföretaget Eni.

Kring invandringsfrågan finns ett avtal sedan förra året om att gemensamt övervaka kusterna och stoppa strömmen av invandrare. Men avtalet skapar nu splittring i Italiens regering.

Utrikesminister Frattini understryker att Italien inte skött sin del och att förslaget fastnat i parlamentet för godkännande, medan inrikesminister Maroni lägger skulden på Libyen och dess ledare Ghadaffi. Maroni har sänt medarbetare till Tripoli för att diskutera hur de senaste dagarnas våg av invandrare ska kunna brytas.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se