Svart vecka i Tierp

Det gångna året har för många i Uppsala län präglats av lågkonjukturen och dess följder. Kommunstyrelsens ordförande i Tierp, Bengt-Olov Eriksson, lär inte i första taget glömma den första veckan i december, den svarta veckan.

Vi tittar tillbaka på 2008, varslens och den vacklande ekonomins år. Över hela Uppsala län märktes följderna av lågkonjunkturen 2008. I Tierp var det värst i början av december.

– Det är ingen rolig vecka, sade Bengt-Olov Eriksson då.

På måndagen kom beskedet att Habia Cable varslar 24 anställda i Söderfors. Två dagar senare kom besked att Erasteel Kloster, också i Söderfors, måste dra ner. På torsdagen kom beskedet att 80 anställda varslas på Atlas Copco Tools i Tierp.

Larmsiffrorna kom slag i slag under hösten. I Sverige som helhet varslades enbart under oktober månad 20 000 fast anställda om uppsägning, den högsta noteringen på 18 år och den tredje högsta i modern tid.

I Uppsala län varslades totalt under året över 1 300 personer om uppsägning, och det är en ökning med omkring 160 procent från förra året. Men trots dom siffrorna, och trots att varslen avlöst varann under hösten, har faktiskt Uppsala län klarat sig bra jämfört med andra län. Uppsala län har landets lägsta arbetslöshet.

I början på året fanns 14 000 arbetssökande i länet, och den noteringen har faktiskt minskat något till slutet av året, och dom öppet arbetslösa är också något färre nu än i början av året, det handlar om dryga 4 000 personer i länet. Totalt sett jämförelsevis ganska milda effekter av långkonjunkturen än så länge för Uppsala län. Men för dom som drabbas kan det förstås slå hårt, och varslen har varit många under året.

Zetterbergs i Östervåla har varslat, Österby Marine i Österbybruk har varslat, Mitsemhus i Enköping har varslat, Munters i Tobo har varslat, Anytec Marine i Öregrund har varslat, bland andra. Och går vi utanför gränsen för Uppsala län till Hallstavik så kom ett bistert besked där redan i somras, nästan en tredjedel av personalen måste bort på Holmen Paper, 260 anställda.

Sparprogram har tagits fram också inom kommuner och landsting, och Uppsala kommun beslutade att skjuta upp nästa års utlovade skattesänkning på tio öre, medan Heby sänker bara med 25 öre och inte 45 öre som det var tänkt. Detta alltså pga lågkonjunkturen och de personalminskningar och den oro som följer i dess spår.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se