Vrigstad

Gratisjobb ska rädda företag

Krisen inom småhusbranschen har blivit så djup att ledningen för Smålandsvillan i Vrigstad vädjar till sina anställda att jobba gratis.

När de anställda på Smålandsvillan skulle gå på julledighet fick de en annorlunda förfrågan från företagsledningen. Två lördagar och två fredagseftermiddagar hoppas företaget att de anställda ska bygga hus utan att få betalt. Facket på Smålandsvillan har redan sagt ja.

- Man vill ju inte jobba gratis utan det är ju för att rädda företaget och sina egna jobb, säger Lennart Bergh, som är facklig ordförande på Smålandsvillan.

Småhusbranschen är en av de branscher som drabbats värst av krisen. Smålandsvillan som ingår i en av landet ledande aktörer BWG homes är ingen undantag.

Bara på fabriken i Vrigstad har personalstyrkan, sedan lågkonjukturen slog till, mer än halverats.

För att få fart på försäljningen hoppas företaget kunna sälja hus billigare och för att hålla nere kostanderna vill företaget att anställda arbetar gratis.

- De jag pratade med var i stort sett positiva, säger Lennart Bergh.

Visserligen har facket på Smålandsvillan redan sagt ja till företagets vädjan. Men Björn Jönsson som är ombudsman på Skogs- och träfacket tycker trots krisen att det är helt fel med gratisarbete.

- Jag reagerar skarpt på det här. Man utför inte arbete utan lön. Jag är helt övertygad om att flera av deras kamrater får gå hem även om de jobbar gratis ett par dagar, säger han.

Reporter David Svanberg
 David.svanberg@sr.se