Finanskrisen påverkar

Finanskrisen har börjat påverka vissa samiska turistföretag. Antalet engelska turister har minskat i Karesuando området. Enligt Nils Torbjörn Nutti på Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi påverkar krisen turismbranschen liksom alla andra branscher.

Hos Nils Torbjörn Nutti är det storföretagare som bokar, men även privatpersoner.

– Vi är lyckligt lottade när det inte är speciellt mycket avbokningar från privatpersoner, säger han.

Det är många storföretagare som avbokar men privatpersonerna drabbas inte lika mycket av finanskrisen som de större företagen tror Nutti.

– Folk vågar inte göra för stora utsvävningar, säger Nils Torbjörn Nutti.

Han vågar inte förutspå vad finanskrisen kommer att göra, men just nu har Nutti Sámi Siida inte många avbokningar.

Turisterna får mer tid
Enligt hotellchefen Nikki Mai på hotellet i finska Karesuando kan man förbättra servicen och aktiviteterna. När turistantalet minskar är det också en chans att kunna informera turisterna om området och vara mer tillsammans med dem.

– Det är bra på det sättet, säger Nikki Mai.

Påverkas inte
De finns även de företag som inte alls påverkas av finanskrisen. Ett av dem är skogssamecentret Båtsuoj i Arvidsjaur. Ägaren Lotta Svensson säger till sameradion att man kommer komma ut ur finanskrisen lika fort som man kom in i den.
-Vi har inte påverkats så mycket, säger hon.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio