Västra Götaland

Skyddsjakten har inletts

Ett fyrtiotal handplockade jägare ska genomföra jakten på en varg som har dödat flera hundar. I går lade man upp strategin.

På måndagen träffades Länsstyrelsen i Västra Götaland och jägarna i Uddevalla för att planera hur skyddsjakten på en varg i Herrestadsfjällsreviret ska gå till.

Den 22 december gav Naturvårdsverket tillstånd att bedriva skyddsjakt på en varg inom det så kallade Herrestadsfjällsreviret.

Reviret berör delar av Uddevalla, Färgelanda och Munkedals kommuner. Det är jägarna som är verksamma i området som getts möjlighet att under högst 14 jaktdagar i januari månad jaga en av de vargar som orsakat fem eller sex hundars död.

En särskild jaktledare har utsetts av Länsstyrelsen. Under jaktledaren finns fyra personer, representerande de fyra olika jaktvårdskretsar som är berörda. Det skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Omkring 40-50 personer kommer att handplockas för att genomföra jakten. En förutsättning är att dessa personer har jakträtt inom del av det aktuella området. Jakten får ske på annans mark enligt Naturvårdsverkets beslut.

Tillgång på snö är en förutsättning. Detta för att kunna spåra rätt varg och för att jakten ska kunna utföras på ett bra sätt.