Mariestad

Migrationsverket försvarar avvisning

En elvaårig pojke och hans mamma från Mariestad avvisas tillbaka till hemlandet Albanien trots risken för att återförenas med en misshandlande pappa. Migrationsverket anser att Albanien är både tryggt och rättssäkert.

Familjens försvarsadvokat Ola Sterwin anser att myndigheten struntar i barns bästa, när man avvisar en elvaårig pojke och hans mamma från Mariestad tillbaka till hemlandet Albanien trots risken för att återförenas med en misshandlande pappa.

– Vi bildar oss en uppfattning om de centrala människorättskonventionerna används i praktiken, säger Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket.

Överens om riskerna
Alla myndigheter och domstolar är överens om att barnets mamma talar sanning när hon berättar att dom flydde landet för att undvika att bli ihjälslagen av den misshandlande maken och pappan.

I Sverige kan man få asyl av såna här skäl, men bara om ursprungslandet inte klarar av att ge rimligt skydd för kvinnor och barn som hotas av våldsamma fäder och män.

Och det är det saken gäller. Mamman är livrädd för att återvända med barnen till hemlandet, eftersom Albanien styrs av gamla patriarkala lagar där männen har makten.

Fungerande rättsstat
Men migrationsverket anser att Albanien är en fungerande rättsstat - i alla fall i det här avseendet:

– Det finns lagar som tillämpas i Albanien, till exempel besöksförbud, säger Mikael Ribbenvik.

Mamman blev utskrattad av poliserna när hon försökte anmäla sin man. Det är ett av skälen till att hon inte vågar återvända.

Annan del av landet
Men migrationsverket anser att om hon bosätter sig i en annan del av landet kommer det gå bättre. Detta trots att mannens släkt finns spridd över landet.

Mikael Ribbenvik ser ingen dramatik i ärendet men håller med om att det ibland kan vara svåra avvägningar.

– Detta kan vara svåra ärenden. Vårt uppdrag är att tolka gällande rätt, och göra det på bästa sätt, avslutar Ribbenvik.