Stockholm

Visitationer och fyrverkeriförbud

Förra året samlades mellan 60 000 och 70 000 nyårsfirare vid Slussen i centrala Stockholm för att fira in det nya året. Flera av dom fyrade av smällare och raketer mitt i folksamlingen.

För att undvika samma problem i år satsar Stockholm nästan en miljon kronor på nyårsfirandet vid Slussen och inför samtidigt fyrverkeriförbud för besökarna i området.


- Det är så att polisen kommer att spärra av området och ska man komma in på området måste man gå med på att visa upp sin väska och annat så att man inte har med sig några fyrverkeripjäser in på området. Av säkerhetsskäl måste vi ha den ordningen, och man behöver ju inte ha med sig egna fyrverkerier för vi kommer att ha ett jättefyrverkeri i vattenfestivalklass som skjuts av från Skeppsholmen, så det kan alla njuta av här i Stockholm, säger Sten Nordin som är moderat finansborgarråd i Stockholm.
Vid Slussen har man byggt upp en scen för att ha ett evenemang där. Förra året var det mellan 60 000 och 70 000 personer som samlades vid Slussen och det var ett under att ingen dog.

I år ska det vara strängare regler. Inga egna fyrverkerier får tas in på området och tunnelbanan vid Slussen kommer att stängas tillfälligt innan och under tolvslaget.

- Förhoppningsvis kommer det bli jättetrevligt och bra. Klockan 21.00 stänger vi av Slussenområdet och inför en fyrverkerifri zon så att stockholmarna kan fira nyår på ett säkert och bra sätt. Sedan kommer vi ha ett band som spelar från klockan elva fram till strax innan midnatt, då går vi över i en direktsändning från Skansen från en storbilds TV, där Jan Malmsjö läser, ”Ring klocka ring”. Därefter kommer fyrverkerierna skjutas av från Skeppsholmen. Det viktigaste målet är att se till att framförallt att vanliga Stockholmare, och inte minst barnfamiljer känner sig trygga, och det viktigaste är att se till att inga fyrverkeripjäser förs in på området, säger Roger Ticoalu projektchef för nyårsfirandet vid Slussen.