Svamp i underlivet allt vanligare

Allt fler kvinnor besväras av svampinfektion i underlivet. Många besöker aldrig läkare utan köper receptfria behandlingar på apoteket, trots att dessa läkemedel kan ge upphov till ökade besvär.

Här i länet har försäljningen ökat med 14 procent jämfört med för nio år sedan.

- Första gången man har symtom ska man ju höra av sig till en gynekolog står det ju i papperna, så det gjorde jag. Men så sa de att man skulle testa de här på apoteket först innan man tog deras tabletter. Sen när problemen blev värre så gick jag till gynekologen och fick receptbelagda tabletter, säger en ung kvinna som SR talat med.

Hur många gånger har du haft besvär?
- Två eller tre gånger.

Allt fler kvinnor får upprepade besvär med svampinfektion berättar Eva Rylander, gynekolog och forskare vid Danderyds sjukhus och ser de receptifria salvorna och vagitorerna som en stor orsak till det.

För om dessa används på fel sätt kan problemen med svamp nämligen bli värre. Kvinnorna borde istället få tid hos läkare i större utsträckning och på så sätt få de receptbelagda och mer effektiva tabletterna, menar hon.

- Det är bättre att man skriver ut på recept för att det är svårdiagnostiserade tillstånd det här så att med egenbehandling då blir det fel helt enkelt. Men det har varit en tradition att tycka att det här med svamp är en bagatell och väldigt banalt och det behöver man inte söka läkare för. Det finns fortfarande vårdpersonal som hänvisar direkt till apoteket och säger köp receptfritt, säger Eva Rylander.

Användandet av de receptfria läkemedlen mot svampinfektion i underlivet har ökat de senaste 9 åren visar statistik från Apoteket men i den statistiken ser Rylander också en positiv trend bland läkarnas ordinationer.

- Läkarna inser att de här korta lokalbehandlingarna inte är så effektiva så därför har man gått över till att skriva ut tabletter, säger hon.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se