Stormen har kommit till Norrbotten

Uppdaterad 08:35
Natten mot nyårsafton började det blåsa upp ordentligt i de sydvästra fjällen. Den hårda vinden kommer också att röra sig österut över länet under dagen. SMHI har av den anledningen utfärdat en så kallad klass tre varning i kustområdet, mellan Luleå och Haparanda, där det kommer att blåsa som mest mitt på dagen på nyårsafton.

Den klass 3 varning som utfärdats för kustområdet, mellan Luleå och Haparanda innebär enligt SMHIs definition att det väntas mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Vädermässigt innebär det att det vid middagstid är nordvästlig vind med stormbyar 25 m/s, upp mot 27-30 m/s. Vinden avtar sedan snabbt under sena eftermiddagen.

Strax före midnatt på tisdagen utfärdade Vägverket en uppmaning om att alla bör undvika att ge sig ut på vägarna längst norrbottenskusten under nyårsafton. Det finns även risk för avstängda fjällvägar. Tidigt på morgonen stängdes väg 95, mellan Östansjö och norska gränsen, i Arjeplogsfjällen. 

Stormvindar och upp till 2-3 decimeter nysnö kommer att försvåra trafikflödet i hela länet under nyårsaftonen.

Även FM sändarna i Laisvall och Jäckvik påverkades av stormen. På nyårsaftonsmorgonen var sändarna för P1, P2 och P3 utslagna i området.

Någon risk för ett inställt nyårsfirande ska det inte behöva bli. När raketerna går till väders vid tolvslaget ska vinden ha mojnat en hel del, spår SMHI.

Mer information om väderutvecklingen:

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se