Fyrverkerier kan ge svåra skador

Efter att lagen om förbud mot smällare infördes 2001 har olyckorna med fyrverkerier minskat. Men fortfarande är det cirka 300 personer varje år som måste söka akutvård efter fyrverkeriolyckor och skadorna är ofta mycket svåra.

- Det är kombinerade bränn- och explosionsskador, som skadar händer mer eller mindre omfattande. Många gånger blir det ganska omfattande skador, framförallt om pjäsen exploderat när de hållit i den. Då kan fingrar och delar av handen sprängas bort, säger Mikael Wiberg professor och överläkare vid hand- och plastikkirurgiska kliniken i Umeå.

Ofta är det svårt att återställa händerna efter skadorna eftersom explosionerna förstör vävnaderna och det gör att det blir väldigt svårt att sätta tillbaka de avlägsnade delarna.

- Ibland går det och ibland går det inte. Men även ansikte och syn kan drabbas och det kan också vara livshotande skador, det finns exempel på folk som avlidit, säger Mikael Wiberg.

Varje år köper vi fyrverkerier för cirka 200 miljoner kronor och de flesta olyckorna sker i anslutning till nyårsfirandet. De flesta som skadas är män och många är under 18 år.

Orsakerna till olyckorna är ofta att man inte använt fyrverkerierna på ett föreskrivet sätt, till exempel att fyrverkeripjäsen inte fyrat av och när man går fram och tittar då smäller det. Många olyckor sker också med hemmagjorda fyrverkerier.

- Folk försöker göra hemmagjorda pjäser och det har vi haft några exempel på och det är väldigt tragiska fall, säger Mikael Wiberg  professor och överläkare vid hand- och plastikkirurgiska kliniken i Umeå.

Reporter Helena Forsgren.

helena.forsgren@sr.se