19 april Svensk man, thailändsk kvinna

På gågatan i Östersund utropar en ung kvinna:
- Äckligt! Det borde förbjudas! 

Frågan gäller vad hon tänker när hon ser en svensk man med en yngre thailändsk kvinna vid sin sida. Ämnet tycks uppröra många trots att vi lever i det multikulturella Sverige 2009.

Att ”hämta hem en thailändska” som det sägs ibland, är inte helt okej. Bertil, 63år och Aree, 51 år är ett av de där paren som det tisslas och tasslas om. De har varit gifta i snart 20 år och har massor med kompisar och släktingar som också är par där mannen är svensk och kvinnan thailändska.

Den här dokumentären handlar om fördomarna som möter svenskar och thailändare som lever tillsammans.

När jag först ringde Aree så suckade hon bara och ville inte ställa upp. Hon har redan blivit intervjuad otaliga gånger av studenter och forskare som skriver arbeten om hur det är att vara thailändsk kvinna i Sverige. Men hennes man, Bertil, var pratgladare och fick henne att ge med sig. Tillsammans berättar dom sin historia om hur de träffades och om hur de fogat ihop det tropiska Thailand med raggarbilarnas Östersund.

Frilansjournalisten Marcus Hansson har gjort programmet.
- Det är alltid spännande när udda kulturer möts och som mest spännande blir det när Thailand möter Sverige. Snö och sol, filmjölk och kokosmjölk, skratt och inbundenhet. Men efter alla olikheter så är det fascinerande att se allt det gemensamma som finns. Jag fick ett tips om Aree och Bertil. De är ett av de där paren som på ytan verkar så udda men som på djupet passar bra ihop. Eftersom jag varit mycket i Jämtland tidigare så passade det bra att åka dit från Berlin i Tyskland, där jag egentligen bor till vardags. Jag hängde på Aree och Bertil för att skildra deras långa resa tillsammans från den thailändska landsbygden till Östersund. marcus@pronaut.com