6 december Wwoofare på gården – att leva sin dröm

På Bossgården lever Jonas Ringqvist och Sanna Mattsson precis som de vill; ekologiskt, självhushållande och med volontärarbetare, wwoofare, från hela världen. Men wwoofarna trivs för bra, de stannar längre än vad som riktigt är meningen. När gården blir för liten för ett hushåll som växer och växer – då är det inte bara enkelt att leva sin dröm.


Det är behovet av att vara ensam som aldrig riktigt får plats. Och möjligheten att slippa vara arbetsledare för ett helt kompani varenda sekund. Det myllrar ett kaos av leriga skor i den lilla hallen när vi kliver in och jämt är alla hammare borta fastän det finns hur många som helst. Och det hjälper inte att de är så många om sysslorna för det är visst ändå ingen som har kommit ihåg att elda den här dagen heller. Potatisgrytan är jättelik och nu är smöret slut igen.
- Jag ser den lugna oasen långt där framme! Då kommer vi att sitta i köket, bara vi, och höra klockorna ticka. Så här; tick tick tick… Det säger Sanna som aldrig bott på gården ensam, med bara Jonas. Volontärerna, wwoofarna, fanns där långt innan de två blev sambor. Men nu har de bestämt sig. De måste ha en wwoof-fri period. För att hitta ett lugn, en egen gemensam vardag. Och för att hämta andan.

- Men det är nästan så att man vill skjuta lite på det för att det är så läskigt, fyller Jonas i. Och jag vet inte säkert om han säger det med skratt eller allvar.

- För egentligen är det ju det här livet med andra människor boende här som vi vill ha… Detta med att bo själva ett tag är bara ett undantag på nåt sätt. Fast ett nödvändigt undantag! Det ser jag på hans trötta ögon. För drömmen om den öppna gården, i vacker kulturmiljö i den lilla byn på Falköpingsslätten, är ibland mer krävande än han vill tro och acceptera.


Bossgården är en ekologisk, självhushållande småskalig gård på 15 hektar; med åkrar, skog, betesmarker, djur, trädgårdskafé, gårdsbutik och faluröda ekonomi- och mangårdsbyggnader från 1820-70-tal. Jorden brukas med äldre metoder och verksamheten är inriktad på kulturmiljövård och självhushållning. Här tar Jonas Ringqvist och Sanna Mattsson emot volontärer genom det globala nätverket WWOOF, WorldWide Opportunities on Organic Farms, för att få hjälp med skörd, skogsbruk och trädgårdsarbete, byggnadsunderhåll och djur, hushållssysslor och driften av kafé och gårdsbutik. Gården ligger i Östra Gerum, mellan Falköping och Tidaholm. 


När vi träffar folket på Bossgården är det sju personer som bor där, eller nästan åtta för Vanessa Leach från Connecticut, USA, har bara helt nyss åkt hem. Kvar, den sista tiden innan Jonas och Sanna inleder sina wwoof-fria månader, är Renée Schröder och Katrin Hildenbrand från Mannheim och Antonie (Tonie) Solarek, Fabian Bräuer och Marcus Heine från Dresden. Alla tyska ungdomar i 20-30-årsåldern.

”Wwoofare på gården – att leva sin dröm” är en P4 Dokumentär av Linda Roslund, reporter och producent på SR Kronoberg.

Linda Roslund är reporter på SR Kronoberg där hon gör reportage från södra delen av landet för P2:s folkmusikmagasin ”Folke” och visprogrammet ”Felicia”. De senaste somrarna har hon också gjort ”Sommarfolk” för P2, en programserie med djupdykningar i folkmusiken från Skåne till Norrbotten. Då och då rycker hon in som producent för det klassiskmusikaliska ”Önska i P2”. Eller så är hon reporter för någon annan av de Växjösända riks- eller lokalproduktionerna. Hon utbildade sig i radioproduktion vid högskolan i Piteå.

När Linda Roslund började arbeta med programmet om Bossgården, den lilla ekologiska wwoof-farmen på Falköpingsslätten, hade hon redan varit där många gånger – och alltid förundrats över samspelet mellan den idébaserade bonden och hans volontärer. Här lever Jonas Ringqvist sin dröm på sin öppna gård med självhushåll och en ständig genomströmning av människor. Precis som han vill. Men den drömmen är inte bara enkel.