Sven Jerring - en legendarisk radioröst

7:03 min

När Sven Jerring avled 1979 instiftades Jerringpriset till minne av den legendariske reportern. Jerrings röst är kanske den mest kända i svensk radiohistoria. Ett av många referat som blivit klassiskt är när Sverige mötte Japan i fotboll i OS 1936.

Sven Jerring kunde det mesta. Han var hallåman, reporter, sportjournalist och programledare. Genom sin blandning av inlevelse, saklighet och humor blev han mycket populär.

Sven Jerring var en lysande sportreporter men han var också så mycket mer. Hans bredd gjorde att han med samma engagemang kunde berätta om bastubad  som om  sina resor till världens alla hörn.

För många var Sven Jerring först och främst farbror Sven i Barnens brevlåda. Programmet sändes under 47 år. Hans öppningsreplik ”God dag, flickor och pojkar!” är en klassiker.

1985 presenterade Lars-Gunnar Björklund i radio ett band med Sven Jerring som aldrig tidigare sänts. Här berättade han  om sina tidiga ungdomsår. Inspelningen gjordes 1964 som en historisk dokumentation för framtiden.

Intresset var stort bland yngre kollegor att få dokumentera radiopionjärens erfarenheter och minnen från de gångna åren. I programserien " Det var på radiotjänsts tid" berättar Sven Jerring om speciella tillfällen under sin långa radiokarriär.

Artikeln redigerades den 26 november 2014.