Motala

Stulna orgelpipor kvar i Blekinge

De orgelpipor som försvann från en kyrka i Motala för några år sedan kommer inte att lämnas tillbaka. De blir istället kvar i en kyrkoorgel i Ringamåla i Blekinge.

Historien om hur runt 400 orgelpipor från Motala gamla kyrkoorgel hamnade i Ringamåla är både lång och smått otrolig. Men för att göra historien kort var det alltså så att orgelbyggaren som skulle förvara piporna från Motala, istället monterade dem i Ringamåla kyrka.

Orgelbyggaren blev dömd för brottet, men vad som skulle hända med piporna blev aldrig klarlagt. Församlingen i Motala har inga planer på att kräva tillbaka piporna och från länsstyrelsen i Östergötland är förslaget helt enkelt att man skriver in i kyrkoböckerna att piporna förvaras i en kyrkoorgel i Ringamåla.

- Nu finns piporna i Ringamåla kyrka, då måste man anteckna i inventarieförteckningen att de överlåtits till Ringamåla eller att de förvaras i Ringamålas kyrkoorgel, säger Jan Eriksson, antikvarie på länsstyrelsen i Östergötland.

Med andra ord verkar ärendet vara framme vid resans slut och kyrkoherde Mats Lundgren i Ringamåla kan tillslut andas ut.

- Det känns utmärkt, det här har varit en långdragen historia. Nu hoppas jag och tror att vi kommit till punkt nu.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Läs mer: