Jubileumsmynt efter 1809 års skilsmässa

Alla enkronor som tillverkas under det här året får ett speciellt motiv på baksidan med anledning av att det är 200 år sedan Finland skildes från Sverige. På torsdagen inleddes också ett årslångt firande av den svensk-finländska skilsmässan.

Kung Carl XVI Gustaf finns kvar på myntets framsida, men på andra sidan* finns ett motiv av ett hav som ska symbolisera den förbindelselänk som fortfarande finns mellan Sverige och Finland. Runt den nya enkronans kant finns ett citat av den finländske poeten Johan Ludvig Runeberg.

Det årslånga firandet av den svensk-finska skilsmässan 1809 inleddes med pompa och fest på torsdagen. Finlands president Tarja Halonen är på officiellt besök och kungen ger galamiddag på slottet.

Vid ceremonin i riksdagen deltog kungaparet, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine, liksom statsminister Fredrik Reinfeldt och andra statsråd. Från Finland kom förutom presidenten även statsminister Matti Vanhanen och talman Sauli Niinistö.
– Vi brukar inte fira skilsmässor men i dag gör vi det, sade Niinistö.

MP efterlyser ursäkt för oförätter
Genom krigsnederlaget 1809 skildes Finland från Sverige och blev ryskt storfurstendöme. Krigsförlusten blev också startskottet för en svensk statskupp där militären avsatte kung Gustav IV Adolf. Vi fick nytt kungahus och ny regeringsform. Den antogs den 6 juni, som numera även är svensk nationaldag.

I Finland med en mer dramatisk historia är minnet mer levande. I Sverige däremot råder närmast den stora glömskan, konstaterade Svenska akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl i sitt högtidstal.
– 1809 är ett viktigt datum i vår historia men säger inte de flesta någonting, sade han.
– I ett pacifistiskt sinnat Sverige år 2009 påminner år 1809 om fel saker. MP:s språkrör Maria Wetterstrand manade i en debattartikel i Dagens Nyheter till svensk självrannsakan och efterlyste en offentlig ursäkt för historiska oförrätter.

Men utrikesminister Carl Bildt har inga sådana planer.
– Jag tillhör inte be om ursäkt-skolan, sade han vid en pressträff om jubiléet.

/TT